Er zijn veel dingen waar we moeite mee hebben in deze generatie. Hoe ben je een goed mens, maar denk je ook aan jezelf? Hoeveel tijd stop je in je toekomst zodat je genoeg tijd overhoudt om te feesten? Ik geloof dat bijna alles wat wij ervaren uiteindelijk terug te koppelen is aan één probleem: het is heel moeilijk om balans te vinden.

Ikzelf vind het heel moeilijk om balans te vinden. Een goed voorbeeld is dat ik altijd iedereen wil helpen. Vroeger zei m’n moeder altijd: ”Je moet anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Het is geen kunst om te delen als je veel hebt, het is kunst om te delen als je bijna niets hebt.” Dit is iets waar ik naar leef. Ik adem het, het zit in mijn ziel. Ook al ken ik iemand totaal niet, als ik hoor dat iemand een probleem heeft, wil ik altijd helpen. Het probleem hier is dat je niet altijd kan helpen. Soms (meestal) ligt het buiten jouw controle. Mensen moeten hun problemen zelf oplossen, zodat ze ervan kunnen leren. Het enige dat je kan doen, is iemand steunen, maar uiteindelijk moeten ze alles zelf doen. Soms is het dus beter om voor jezelf te kiezen. Elke keer dat ik voor mezelf kies, voel ik me op de één of andere manier schuldig. Er zit een fijne lijn tussen voor jezelf kiezen en egoïstisch zijn. Net zoals er een fijne lijn zit tussen iemand helpen en jezelf verwaarlozen. Balans.

 

Vrijheid
Een ander goed voorbeeld is vrijheid. Ik heb al vaker benadrukt hoeveel druk er op deze generatie ligt. Door social media zijn we allemaal met elkaar in competitie. Niemand wil meer genoegen nemen met een ‘’’normale’’ baan. Niemand wil een ‘’normaal’’ salaris. We willen Range Rovers en Rolex horloges. Louboutins en Balmain broeken. We willen vier keer in het jaar op vakantie. We willen elk weekend uitgaan in een nieuwe outfit. Daarom gaan we naar school, daarom werken we, daarom staan we op straat, daarom spenderen we al onze tijd aan onze kunst. Omdat we iets willen bereiken in het leven. We willen echter ook vrij zijn. We willen niet werken voor een baas die we haten. We willen naar de club, ook al hebben we de volgende dag school. Volwassenen zeggen altijd dat je eerst je je verantwoordelijkheden moet regelen en dat je daarna kan feesten. Dat zie ik echter niet als vrijheid. Het ligt denk ik aan waar je het meeste waarde aan hecht. De moeilijkste keuze is kiezen tussen wat je nu wilt en wat je voor altijd wilt. Balans.

 

Pick your battles
Waar ik momenteel moeite mee ervaar, is om te weten wanneer ik mijn mond moet houden. Ik ben hier altijd heel goed in geweest. Te goed zelfs. Ik was zo goed in altijd de goede orde bewaren dat ik over me heen liet lopen. Inmiddels heb ik genoeg meegemaakt om nooit meer iets te willen pikken. Het probleem is dat ik hier een beetje in ben doorgeschoten. Elk greintje disrespect dat ik ervaar, is voor mij een reden om ham op je te gaan. Dit is het echter niet altijd waard. Soms weten mensen gewoon niet beter. Vaak bereik je er niets mee. Wanneer is het ‘t waard om iets te zeggen en wanneer kan je het beter laten? Ik denk dat dit een strijd is die wij allen wel eens met onszelf voeren.

Het komt uiteindelijk allemaal neer op balans. Vind je balans. Vind je rust.

 

S.S.H.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s