Zucht. Geloof het of niet, dit is zelfs in 2017 nog een gevoelig onderwerp. Juist in 2017, in deze tijd, is liefde een gevoelig onderwerp. Het lijkt wel alsof niemand een nieuwe relatie aangaat. De mensen die een relatie hebben, hebben die al jaren. De rest komt net uit een relatie of heeft al jaren geen relatie gehad. Mensen die in deze tijd uit een relatie komen, staan namelijk niet bepaald te popelen om in een nieuwe relatie te stappen. Iedereen wil ‘’vrij zijn’’. Iedereen wil zijn/haar opties open houden. Iedereen wil de lusten van een relatie en niet de lasten. Kun je het ons kwalijk nemen?

18983298_1320519061330359_156034111_n

We weten niet hoe we rekening met elkaar moeten houden. Deze generatie is best egoïstisch opgegroeid. Vroeger wilden mensen gezinnen starten. Tegenwoordig wil iedereen rijk en succesvol worden. Er wordt vrouwen niet meer geleerd om een goede echtgenote te zijn, maar om een onafhankelijke vrouw te zijn. Social media heeft ons niet alleen narcistisch gemaakt, maar ook gierig. Er lijkt altijd wel iets beters te zijn. Een relatie lijkt bijna tijdverspilling. Liefde, het belangrijkste dat er bestaat, is tijdverspilling voor ons. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die zeggen dat ze een relatie willen. Vooral meisjes. Sommige meisjes willen zo graag een relatie dat ze met al hun kracht vasthouden aan een relatie waar ze allang uit hadden moeten stappen. Dit komt natuurlijk doordat ze weten hoe moeilijk je tegenwoordig weer in een relatie komt. Je kan niemand vertrouwen. Iedereen liegt en bedriegt. Een vriendin van me had vrijdag seks met iemand en zag hem zaterdag op de babyshower van zijn vriendin. Op Snapchat. Een andere vriendin was in een hotel met iemand en kwam hem een week later tegen in de metro met zijn vriendin. Daarnaast weet ik zeker dat elk meisje deze zin ooit gehoord heeft: ‘’Wat maakt het uit dat ik een vriendin heb? We kunnen toch vrienden worden?’’

De gedachtegang lijkt zich te vormen naar: ‘’Als iedereen liegt, kan ik toch beter bij mijn leugenaar blijven?’’ Het is een gedachtegang die ik, spijtig genoeg, goed begrijp. Ik heb ook lang zo gedacht. Er komt echter een moment dat je besluit dat je beter alleen kan zijn. Het is altijd beter om alleen te zijn dan in een situatie die je niet gelukkig maakt. Het duurt alleen wel even voordat je op dat punt terecht komt. Mij heeft het vier jaar geduurd. Dan ben je eruit en realiseer je je dat alles weer onbekend terrein is. Elke persoon die je ontmoet, kan een kind hebben of een vriendin. Daarnaast kan hij natuurlijk altijd gewoon een psychopaat zijn. Totdat je iemand écht kent, kan je iemand nooit echt kennen. Omdat niemand te vertrouwen is en je vertrouwen waarschijnlijk geschaad is door de vorige relatie, wordt het erg moeilijk om je open te stellen voor iemand anders. Iedereen wil zichzelf beschermen.

Het moment dat je in een relatie zit, word je in principe een doelwit. Mensen zullen jarenlang samen zijn en zeggen dat ze niet officieel samen zijn. Alleen zodat ze kunnen zeggen dat ze nooit samen zijn geweest, als het allemaal fout gaat. We zijn ook niet erg aardig voor elkaar in deze generatie. We zullen elkaar eerder uitlachen, dan troosten. Niemand wil het volgende onderwerp van een meme zijn of een filmpje dat viral gaat. Geen enkele jongen wil dat hij een vriendin heeft, waar zijn vrienden ‘’geweest’’ zijn. Niemand wil voor schut gezet worden.

Er wordt raar gekeken naar mensen die teveel emotie tonen. Als je te vrolijk bent, ben je ‘’blij’’. Als je te boos bent, heb je ‘’bad vibes’’. Als je te geïnteresseerd bent, ben je nieuwsgierig. Het level waarop je gevoel toont, moet stabiel zijn. De enige gelegenheid dat het geaccepteerd wordt om meer gevoel te tonen dan normaal, is als we onder invloed zijn. Vandaar dat haast niemand gevoel toont. Dat betekent echter niet dat we geen gevoel hebben. We zijn nog steeds mensen. We tonen het alleen niet. Mensen in deze generatie kunnen iemand jaren missen en zullen het nooit tegen diegene zeggen. Iedereen sluit zijn hart op achter slot en grendel. Het enige dat we vrij aan elkaar geven, is seks.

 

S.S.H.

 

 

 

Advertisements

4 thoughts on “LIEFDE

 1. Mooi geschreven en zo waar!

  Jij hebt het over liefde in een 1 op 1 relatie, maar vandaag de dag kent deze neerwaartse spiraal in de liefde ook zijn weerslag op liefde binnen de familie.

  Zo ken ik een familie:
  Vader en (stief)moeder worden door financiële malaise uit huis gezet, samen met 2 jonge broertjes. De oudste dochter woont met haar gezin, in het buitenland en heeft een (koop)woning in Nederland (die ze weliswaar verhuurt). De 2e dochter woont in een appartement met haar eigen gezin.

  De 2e dochter neemt zolang als ze kan, het gezin op, met alle consequenties van dien. De oudste dochter heeft niet 1x gevraagd of ze überhaupt kan helpen. Wel de berichtjes als: zussen voor altijd enzovoort, maar nooit de vraag: hoe gaat het nou eigenlijk? Hoe voel je je nou in de huidige situatie? Niet eens de vraag: kan ik je helpen? Maar gewoon een simpele: hallo, hoe gaat het? Bang voor het antwoord en misschien zelfs bang dat iemand je om hulp gaat vragen.

  Iedereen is tegenwoordig zo gefixeerd op zijn eigen kringetje en als jij niet binnen dat kringetje past, ook al ben je broer of zus, dan hou ik je oppervlakkig op afstand. Vandaag de dag steken mensen liever hun kop in het zand, als het gaat om familiaire problemen en laten familie makkelijk(er) stikken.

  Het frappante ervan is, dat de mensen die altijd aan het strugglen zijn, juist aan mekaar vast klampen om samen ‘beter’ te worden. Degene die succesvol zijn, lijken vaak te vergeten waar ze vandaan komen en ook het feit dat ze dankzij hulp van familie, misschien weliswaar een ander familielid, zijn gekomen waar ze nu zijn.

  Het ‘voor wat, hoort wat’ is echt iets wat nu meer dan ooit telt: heb jij nooit wat voor mij gedaan, dan doet het er niet toe wie je bent. Onvoorwaardelijke liefde is tegenwoordig zeldzaam, zelfs binnen de eigen bloedlijnen.

  Ten eerste wil ik je bedanken voor je openhartige schrijfstijl. Toevoegend aan jouw verhaal, wil ik je mee geven dat er nog hoop is: mijn ‘broertje’ oftewel mijn beste vriend, is 2 jaar geleden uit een heftige relatie gekomen. Het heeft hem een tijdje geduurd om daar bovenop te komen. Maar iets meer dan een jaar geleden is hij een nieuwe liefde tegen gekomen. Zeggende dat hij geen relatie wilde, is hij er toch met zijn hele hebben en houden op gestort en ik kan met blijdschap vertellen, dat wij een nieuw aanwinst in ons midden hebben, die we nooit meer kwijt willen! Echte liefde is schaars, maar open je ogen en je hart en liefde zal jou vinden, is daarin mijn boodschap. Liefde is niet iets wat je van een ander kan eisen, liefde is alleen wat een ander aan jou wilt geven, of wat jij aan een ander wilt geven. Je kan niet verwachten dat een ander net zo veel van jou houdt als dat jij van de ander houd, maar je kan er wel op hopen. En met een beetje psychisch vernuft, misschien ook een beetje op sturen. Maar forceren zal alleen maar averechts werken.

  Ten tweede wil ik je vragen, mocht je behoefte hebben om mijn verhaal te gebruiken, dat anoniem te doen. Ik wil geen mensen kwetsen, maar ik wil wel bijdragen aan de bewustwording dat liefde niet vanzelfsprekend is. Iemand je broer of je zus noemen heeft net zo veel waarde als dat jij er zelf in stopt.

  Van de ene (beginnende) schrijver naar de ander groet ik je en wil ik je nogmaals bedanken.

  π K.

  Liked by 1 person

 2. Zeker waar ben 12 jaar heel gelukkig geweest en dan wordt je van de ene op de andere dag gedumpt voor een ander hoe verwoorde hij dat jij houd meer van mij dan ik van jou en ik heb een vriendin en ik ga ik dacht ik wordt in een verkeerde film wakker ik woon sinds 2013 weer alleen en heb inderdaad geen vertrouwen meer ik durf niet opnieuw te beginnen bang dat ik weer gekwetst wordt en hoe langer het duurt hoe minder lef je hebt om opnieuw te beginnen ik ben nog nooit in mijn leven zo diep gekwetst ik ben letterlijk gestorven en zelfs met de gedachten rond gelopen waarom ik nog op deze aarde zou blijven en toen dacht ik ik heb nog heel veel mensen om me heen waar ik heel veel van hou en ik hoop dat er karma is en hij ook een keer zo hard gekwetst wordt dat hij ook niemand meer kan vertrouwen maar hij is al weer bij vriendin nummer twee hoop dat hij gelukkig wordt de groeten

  Like

 3. Dit alles is keihard de waarheid van deze bewustheidstijd, geen woorden meer toe te voegen, accepteren, go with the flow, respect jezelf en vooral wees lief voor je eigen ” Ik “!! Het universum doet de rest….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s