‘’Nederlandse jongeren bovenaan XTC-lijst’’, schreef de NOS op 7 juni 2017. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren vier keer zoveel XTC slikken als het Europees gemiddelde. Verbaast dit mij? Nee. Totaal niet. Echt niet. Dit is wel het minst verbazingwekkende dat ik deze week heb gehoord. En dan overdrijf ik niet.

 

Ik heb niet veel vrienden over die nog nooit een pilletje hebben geslikt. De lijst is echt heel klein. Zelfs de mensen die er jarenlang op tegen waren, de mensen van wie je het nooit zou verwachten, zelfs die mensen hebben het inmiddels al wel een keer geprobeerd. XTC is heel normaal in Nederland. Iedereen wacht heel het jaar op het festivalseizoen, om met z’n allen lekker ‘’naar de tering’’ te gaan. Op het Valhalla Festival in 2016, kwam ik een stel van 50 tegen die eens in de zoveel tijd samen een pilletje nam op een festival. Ongelofelijk. Als je om je heen kijkt op zo’n feest, zie je overal mensen met trillende kaken. Mensen met een onbekende glinstering in hun ogen. Onbekende mensen die diepe gesprekken met elkaar aangaan. De effecten van XTC.

De jeugd heeft maling aan de gevaren van drugs. Vooral in Nederland, waar zowat alles legaal of ‘’gedoogd’’ is. Het is zo normaal geworden om drugs te gebruiken, dat niemand er überhaupt bij stil staat dat we drugs gebruiken. Eens in de zoveel tijd duikt er een verhaal op over iemand die is overleden aan drugs. We zien het, praten erover en gebruiken de volgende dag weer. We zijn niet gemakkelijk af te schrikken. Niemand denkt dat zij diegene zullen zijn bij wie het fout gaat. Natuurlijk denkt niemand dat. De kans is zo klein dat het gebeurt, dat niemand ervan uit gaat dat het bij hen zal gebeuren. Hoe hard de overheid en onze ouders ook proberen ons bang te maken, als de jeugd iets wil doen, dan zal de jeugd het doen.

Ook als het illegaal is. Ik was laatst op vakantie naar Macedonië. Een wereld van verschil met Amsterdam, waar ik vandaan kom. Mijn eerste indruk was dat niemand daar drugs gebruikte. Zoals wij een drugsland zijn en een seksland zijn, is Macedonië een wijnland, een koffieland, een sigarettenland. Zo lijkt het tenminste. Het duurde niet lang voordat ik in contact kwam met de jeugd. Nu ben ik van mening dat de jeugd weergeeft hoe het écht gaat in een land. De jeugd bepaalt wat leuk is om te doen, wat de hipste plekken van de stad zijn en zo dus waar de waarde van het land ligt. Elke jongere die ik daar tegen kwam, rookte wiet. Iedereen rookte wiet. Net als bij ons. Je raadt het al, het heeft natuurlijk niet lang geduurd voordat ik zo stoned als een garnaal in Macedonië zat.

Wat kan ik erover zeggen? Over alcohol hoor je nooit iemand. Alcohol is naar mijn mening veel erger dan drugs. Als je high bent, worden er andere delen van je bewustzijn geopend. Als je dronken bent, wordt heel je bewustzijn afgesloten. Het systeem wil graag dat we denken dat alles waar ze geen controle over hebben, slecht voor ons is. De waarheid is echter dat sommige mensen beter presteren onder invloed. Bij sommigen zorgt het voor alertheid en bij anderen weer voor creativiteit. Daarnaast is er niets als de plotselinge connectie die twee vreemden hebben, als ze erachter komen dat ze allebei blowen. De plotselinge connectie die twee vreemden in de rokersruimte hebben. Het is niet aan ons om te oordelen over dat wat we niet begrijpen.

 

S.S.H.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s